Tiimityötaidot

05.10.2021

Ryhmällä ja tiimillä on eroja. Tiimi on pienempi ryhmä työntekijöitä, jotka tekevät työtä samaa päämäärää kohden. Heillä on yhteiset suoritustavoitteet sekä toimintamalli. Tiimin jäsenet ovat henkilöitä, joiden taidot ovat toisiaan täydentäviä. Tiimi on yhteisvastuussa suorituksistaan. (Katzenbach, J & Smith, D. 1993). 

Tiimien avulla tavoitellaan nopeuteen, kustannuksiin, laatuun, oppimiseen sekä innovaatioihin liittyviä strategisia tavoitteita. Hyvä tiimi on tuottava silloin, kun se pystyy hyödyntämään kaikkien jäsenten kapasiteetit. Hyvä tiimi muodostuu myös älykkäällä tavalla siten, että sen jokainen jäsen pystyy tekemään yhteistyötä kaikkien tiimijäsenten kanssa. Tiimiäly koostuu tiimin jäsenten vuorovaikutuksesta sekä kyvystä yhdistää ja hyödyntää jokaisen erilaista osaamista sekä ominaisuuksia ongelmanratkaisussa.

Hyviä tiimin ominaisuuksia ja esimerkkejä pelisäännöistä:

  • Tiimillä on selkeä yhteinen päämäärä.
  • Tiimi työskentelee kohti päämäärää, resurssit oikein kohdentaen.
  • Jäsenten välillä on tasa-arvo, kaikkien mielipiteet ovat yhtä arvokkaita
  • Onnistuminen on kiinni jokaisen panoksesta ja erityisosaamisesta.
  • Tiimin kaikkien jäsenten välillä on toimiva vuorovaikutus. Tiimissä on positiivinen tiimihenki ja se tukee kaikkia osallistujia onnistumaan.
  • Jokainen jäsen on sitoutunut toimintaan, tavoitteisiin, arviointiin ja kehittämiseen. Jokainen tiimin jäsen vastaa siitä, että sovitut asiat tulevat tehdyiksi ja sovitussa aikataulussa.
  • Jokaisella on selkeä rooli ja vastuualue. Kaikki saavat osallistua päätöksentekoon.
  • Tiimi on sitoutunut itseensä, omaan työyhteisöönsä sekä organisaatioon ja niiden tavoitteisiin.
  • Hyvä tiimi osaa ratkaista tehokkaasti ongelmat ja tehdä päätöksiä.
  • Hyvä tiimi on muutoskykyinen.
  • Jokaista tiimin jäsentä arvostetaan yhtä paljon ja muistetaan antaa kiitosta hyvin tehdystä työstä.

Kuva: fauxels palvelusta Pexels

Aina tiimityöskentely ei valitettavasti toimi kuten pitäisi. Ongelmia tiimeissä aiheuttavat työn järjestelyyn liittyvät asiat sekä työntekijöiden ammatillinen toiminta. Ongelman tullessa, on aika tarkastella ongelmanratkaisumalleja; 

- Ongelma tunnistetaan sekä määritellään, tarkoituksena on luoda yhteisymmärrys mistä ongelmasta on oikeastaan kyse. 
- Ongelmaa analysoidaan yhdessä, pohditaan ongelman syyt, ominaispiirteet ja vaikutukset. Mistä ongelma johtuu ja miten se ilmenee sekä miten se vaikuttaa tiimin toimintaan.
- Käännetään ongelma tavoitteeksi, eli ongelman vastakohdaksi. Mietitään ratkaisuja, miten tavoitteeseen päästään.
- Arvioidaan mitkä ovat tehokkaimmat keinot päästä tavoitteeseen sekä sitoudutaan näihin toimiin.
- Sovitaan arviointihetki, aletaan toimia tavoitteen suuntaisesti, ja arvioidaan toimintaa sovitusti.

Ryhmällä on yleensä johtaja, joka on keskittynyt ryhmän tekemiin tuloksiin. Työryhmät ovat yleensä korostetusti johtajavaltaisia ja -vetoisia, ja usein ylhäältäpäin määrätyn johtajan ympärille koottuja ryhmiä. Työryhmä määritellään esimerkiksi seuraavasti; pienehkö joukko toisiaan lähellä olevia ihmisiä, joiden välillä on vuorovaikutusta ja joilla on yhteisiä normeja, sekä he kokoontuvat yhteen tietyn tehtävän suorittamiseksi.

Ryhmätyöskentely perustuu siihen, että ryhmän jokaisella jäsenellä on oma vastuualue, josta jäsen huolehtii. Työryhmissä arvioidaan tehtävän onnistumista tarkastelemalla jokaisen jäsenen henkilökohtaista työpanosta ja siinä korostetaankin jokaisen jäsenen henkilökohtaista vastuuta työryhmän työn menestymisestä. Toisin sanoen se myös tarkoittaa sitä, että jokaisen yksilöllisiä työtuloksia tarkastelemalla voidaan työryhmän jäsenet jakaa niihin jotka ovat tehneet hyvin työnsä, ja niihin jotka eivät ole niin hyvin onnistuneet tehtävässään.

Tiimin kehitysvaiheet

Tiimin kehitysvaiheet ( Lämsä & Hautala, 2005).

Tiimin kehitysvaiheet jaetaan viiteen osaan; muodostumisvaihe, kuohuntavaihe, normien luomisvaihe, toiminnan vaihe ja hajaantuminen.

Muodostumisvaihe; tiimissä tutustutaan toisiin jäseniin, tunnustellaan tilannetta ja haluavat oppia toistensa asenteet, taustat, sekä ovat varautuneita. He arvioivat toisiaan jatkuvasti sekä kokevat olonsa epävarmoiksi. He ovat valmiita toimimaan ryhmän kanssa tarkoituksenaan vaikutuksen tekeminen muihin tiimin jäseniin. Tiimiläiset ovat johtajasta riippuvaisia, ja johtajalla on vastuu tavoitteiden, tehtävien ja tehtäväjakojen tekemisessä. Alussa tehdään myös säännöt tiimityölle. 

Kuohuntavaihe; Tässä vaiheessa tiimin jäsenet pohtivat omaa ja muiden asemaa tiimissä. He kyseenalaistavat johtajuuden ja kilpailevat siitä. Konflikteja voi syntyä ja suhteiden selvittelyyn saatetaan käyttää enemmän aikaa kuin itse työskentelyyn. Tiimin sisällä saattaa syntyä myös pieniä kuppikuntia, joissa tiimiläiset tukeutuvaat toisiinsa. Kuohuntavaihe muodostuu erimielisyyksistä, mutta seuraavaa kehitysvaihetta varten se on tärkeä vaihe. 

Normien luomisvaihe; Tässä vaiheessa syntyvät normit sekä pelisäännöt, jonka takia myös tiimin yhteishenki kasvaa. Tiimiläiset kokevat me-henkeä jonka seurauksena erimielisyyksiä ei enään juurikaan synny. Kaikki tiimiläiset tietävät roolinsa ja tehtävänsä tiimissä. Jäsenet jakavat oppiaan ja tiimin tiedon määrä kasvaa. Vastuu jaetaan tasaisesti tiimin keskellä. 

Toiminnan vaihe; se saavutetaan, kun tiimi on luova, tehokas ja tuottava. Tiimillä on kyky ratkoa ongelmat ja konfliktit, ja he kykenevät toimimaan ryhmänä tavoitteiden saavuttamiseksi. Jokaisella tiimin jäsenellä on rooli ja tarkoitus, sekä jokaisen tiimiläisen omat osaamisalueet on huomioitu sekä hyödynnetty. Tiimin tähtäimessä on yhteiset tavoitteet ja niitä kohti työskennellään vastuullisesti. Tiimiläisten ilmapiiri on avoin, joustava, tehokas ja tukeva. 

Kuvaaja cottonbro palvelusta Pexels

Lähteet:

Almatalent, Ammatillinen käyttäytyminen  https://verkkokirjahylly-almatalent-fi.ezproxy.hamk.fi/teos/DABBFXDTEB#kohta:1((20)Ammatillinen((20)k((e4)ytt((e4)ytyminen((20)(:1.1((20)Mit((e4)((20)se((20)on?((20)(:Ammatillinen((20)k((e4)yt((f6)s((20)ty((f6)el((e4)m((e4)n((20)keski((f6)((f6)n/piste:t31

Haavisto J. (2020) Huono työilmapiiri - mitä voin tehdä ja miten työterveys auttaa? Lääkärikeskus Aava  https://www.aava.fi/artikkeli/huono-tyoilmapiiri-mita-voin-tehda-ja-miten-tyoterveys-auttaa

Koodarikuiskaajan podcast (2020) Ryhmätyö ja tiimityö ovat eri asioita https://play.acast.com/s/koodarikuiskaaja/12cc567b-f9c4-4f2c-abe6-4ea9c751fbc6

Kopakkala, A. (2005) Porukka, jengi, tiimi - Ryhmädynamiikka ja siihen vaikuttaminen. Edita Prima Oy.

Lehtinen E. (2013) Tiimityö ja ryhmätyö - mitä niillä oikein tarkoitetaan https://esalehtinen.blogijanne.fi/2013/01/08/tiimityo-ja-ryhmatyo-mita-niilla-oikein-tarkoitetaan 

Lämsä, A. & Hautala, T. (2005) Organisaatiokäyttäytymisen perusteet. Edita. 

Rasila, M & Pitkonen, M. (2009) Hyvä ryhmä, toimiva tiimi. Yrityskirjat Oy.

Strontseva, E & Smirnova, M. (2020) Theseus, Tiimityöskentely yrityksessäX  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/341277/Elina_Strontseva_Mariia_Smirnova.pdf?sequence=2&isAllowed=y 

Tyrni, J. (2018) Tiimin kehitysvaiheet ja tiimin identiteetti (Opinnäytetyö, Oulun ammattikorkeakoulu) https://www.theseus.fi/handle/10024/152668

Työpiste (2014) Tiimin kehityskaaren neljä vaihetta - näin esimies hioo timantin  ://www.ttl.fi/tyopiste/tiimin-kehityskaaren-nelja-vaihetta-nain-esimies-hioo-timantin/

Varhaista aikaa (2018) Hyvä tiimi https://varhaista-aikaa.blogspot.com/2018/05/hyva-tiimi.html 

 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita